Powstał atlas stawonogów z amerykańskich domów
7 listopada 2016, 12:06Dzięki badaniom DNA i nauce obywatelskiej udało się stworzyć atlas stawonogów występujących w amerykańskich domach.
Tworzywo z pinenu z drzew iglastych
13 stycznia 2017, 12:04Obecnie większość tworzyw sztucznych produkuje się z ropy. Ostatnio naukowcy z Uniwersytetu w Bath opracowali jednak technologię wytwarzania plastików z β-pinenu z żywicy sosny i innych drzew iglastych.
Badanie mikrobiomu orek z oddechu
3 kwietnia 2017, 10:45Kropelki i gazy wydobywające się z otworów nosowych orek napotkanych u wybrzeży Pacyfiku dają naukowcom wgląd w stan zdrowia tych waleni. Ujawniają też bakterie i grzyby, które mogą zagrażać ssakom.
W wieku nastoletnim rośnie gęstość istoty szarej
26 maja 2017, 11:49Dzięki technikom obrazowania od lat wiemy, że już w wieku nastoletnim dochodzi do zmniejszenia objętości istoty szarej w mózgu. Jako, że wiemy, iż większa objętość mózgu jest powiązana z lepszymi zdolnościami poznawczymi, cały proces jest paradoksem
Społeczność bakteryjna z sera wymienia się tysiącami genów
26 lipca 2017, 10:58Bakterie żyjące na serze wymieniają się tysiącami genów.
Znaleziono sposób na przekształcenie złego tłuszczu w dobry
21 września 2017, 11:31Dobry tłuszcz (brunatny) pomaga spalać kalorie, natomiast "zły" (biały) przyczynia się do ich magazynowania. Ostatnio zespół ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Waszyngtona w St. Louis opracował metodę przekształcania, przynajmniej u myszy, białej tkanki tłuszczowej w brunatną.
Migdały, gorzka czekolada i kakao - doskonałe trio na obniżenie złego cholesterolu
5 grudnia 2017, 06:12Codzienne jedzenie migdałów - samych bądź w zestawie z gorzką czekoladą i kakao - może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.
Nasze postrzeganie wieku nie jest statyczne
27 lutego 2018, 09:36To, co uznajemy za wiek średni czy starość, zmienia się z wiekiem. Generalnie im starsi jesteśmy, tym młodsi się czujemy.
Dieta z bardzo małą ilością węglowodanów wspomaga kontrolę cukrzycy typu 1.
7 maja 2018, 11:27Dieta zawierająca bardzo mało węglowodanów (ang. very-low-carbohydrate diet, VLCD) może wspomóc kontrolę poziomu cukru u osób z cukrzycą typu 1.
Okołoporodowy kontakt z ftalanami wpływa na mózg i funkcjonowanie poznawcze
17 lipca 2018, 11:04Dorosłe szczury, które w okresie prenatalnym i podczas karmienia mlekiem były wystawiane na oddziaływanie ftalanów, związków występujących w różnych produktach codziennego użytku, mają mniejszą przyśrodkową korę przedczołową (ang. medial prefrontal cortex, mPFC) i gorzej wypadają w zadaniach wymagających przenoszenia uwagi.